Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Ύστερα από την υπ’ αριθμ. 215/7.10.2009 απόφαση του Προέδρου του Κόμματος, κατά το άρθρο 12 παρ. 2 του Καταστατικού, την από 16.10.2009 συμφωνία των υποψηφίων για την Προεδρία του Κόμματος και την υπ’ αριθμ. 216/17.10.2009 απόφαση του Προέδρου του Κόμματος, και λαμβανομένης υπόψη της απόφασης των μελών του Έκτακτου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας της 7ης Νοεμβρίου 2009 για αναθεώρηση του Καταστατικού, με βάση την ομόφωνη σχετική εισήγηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, με την οποία έγινε δεκτή η πρόταση αναθεώρησης της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου, αλλά και σε συνέχεια της από 3.11.2009 απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής, η εκλογή του Προέδρου του Κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου 2009 και, αν χρειασθεί επαναληπτική εκλογή, στις 5 Δεκεμβρίου 2009, ακολουθώντας τις διατάξεις του άρθρου 14 του Καταστατικού, όπως τροποποιήθηκαν κατά τ’ ανωτέρω.
Με το κείμενο αυτό εξειδικεύεται η σχετική διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου του Κόμματος.

Ι. Ημέρα και ώρα εκλογής και τυχόν επαναληπτικής εκλογής
Ημέρα διεξαγωγής της εκλογής για την ανάδειξη του Προέδρου του Κόμματος ορίζεται η Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7:00' π.μ. έως τις 19:00' μ.μ.. Σε περίπτωση διενέργειας επαναληπτικής εκλογής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009, επίσης από τις 7:00' π.μ. ως τις 19:00' μ.μ.. Τις ίδιες ώρες θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία και στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως της τυχόν διαφορετικής ώρας της χώρας, στην οποία κατοικούν οι ψηφοφόροι.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009, όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου του κόμματος, μπορούν ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα από αυτά που υπάρχουν στο σχετικό πίνακα, ανεξάρτητα από τον Δήμο που ψηφίζουν στις Εθνικές εκλογές και ανεξάρτητα από την περιοχή της τοπικής οργάνωσης που είναι ήδη εγγεγραμμένοι – εάν είναι ήδη μέλη του κόμματος.

ΙΙ. Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία
Α. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρισή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών.
Β. Στην εκλογή συμμετέχουν και Έλληνες στο γένος απόδημοι – ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια – οι οποίοι κατοικούν στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία την Ιταλία, την Αυστρία και την Κύπρο, εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος ως τις 4 Οκτωβρίου 2009.
Γ. Όσοι ψηφίσουν θα καταβάλουν σε μέλος – κατά προτίμηση ταμία – Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης του Κόμματος, το οποίο έχει επιλεγεί, το ποσό των δύο (2) Ευρώ.

ΙΙΙ. Διαδικασία ψηφοφορίας
Α. Η εκλογή του Προέδρου γίνεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του Κόμματος, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων και των Κοινοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Β. Κάθε ψηφοφόρος, προσερχόμενος στο χώρο της ψηφοφορίας για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, παραλαμβάνει, εφόσον δεν φέρει μαζί του, έντυπο αίτησης συμμετοχής του στη διαδικασία, το συμπληρώνει και το υπογράφει. (ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ / ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ)
Στη συνέχεια παραδίδει το έντυπο, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την ταυτότητά του, στο χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος, ο οποίος, με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία, αναζητεί και διαγράφει τον ψηφοφόρο από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του και τον ειδικό εκλογικό αριθμό του. Περαιτέρω, ο ψηφοφόρος καταβάλλει στο μέλος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης που έχει ορισθεί για τον σκοπό αυτόν το προβλεπόμενο για τη συμμετοχή ή την επιβεβαίωση της συμμετοχής του ποσό και προχωρεί στο μέρος της αίθουσας, όπου βρίσκεται η Εφορευτική Επιτροπή, για ν’ ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Γ. Για την αναγνώρισή του ο ψηφοφόρος επιδεικνύει την ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της οικείας αστυνομικής αρχής ή το διαβατήριο, ακόμη και αν αυτό έχει λήξει ή την άδεια οδήγησής του. Ο Πρόεδρος ή το μέλος της Επιτροπής που έχει αναλάβει τα σχετικά καθήκοντα καταχωρίζει τα στοιχεία του εκλογέα στην κατάσταση των ψηφισάντων, αφού επιβεβαιώσει ότι έχει προηγουμένως καταβάλει το προβλεπόμενο κατά τ’ ανωτέρω ποσό της επιβεβαίωσης ή απόκτησης της ιδιότητας του μέλους για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία.
Σε κάθε ψηφοφόρο παραδίδεται φάκελος, ο οποίος έχει σφραγισθεί και μονογραφηθεί από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια του παραδίδονται τα ψηφοδέλτια, με την υπενθύμιση ότι δεν τίθεται σταυρός προτίμησης. Ο ψηφοφόρος αποσύρεται στο παραβάν, επιλέγει το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του, το τοποθετεί στο φάκελο, σφραγίζει το φάκελο και τον ρίχνει στην κάλπη. Ο ψηφοφόρος αποχωρεί, αφού παραλάβει τα έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία του και υπογράψει στην κατάσταση των ψηφισάντων.
Δ. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας απαγορεύεται η παραμονή στους οικείους χώρους άλλων προσώπων, πλην των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής – συμπεριλαμβανομένων των αναπληρωτών τους - του υπευθύνου για την εγγραφή ή επιβεβαίωση της εγγραφής των μελών, του προσώπου που είναι επιφορτισμένο με την είσπραξη του τέλους συμμετοχής και του ή των χειριστών της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

IV. Εκλογή Προέδρου του Κόμματος
Α. Πρόεδρος του Κόμματος εκλέγεται όποιος από τους υποψήφιους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Β. Σε περίπτωση που ουδείς από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων και εφαρμόζονται και σ’ αυτήν αναλόγως όλες οι διατάξεις που διέπουν τον τρόπο διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας. Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα του εκλέγειν έχουν μόνον όσοι επιβεβαίωσαν την εγγραφή τους ή ενεγράφησαν ως μέλη του Κόμματος κατά την πρώτη ψηφοφορία, και μάλιστα αποκλειστικώς και μόνο στο ίδιο εκλογικό τμήμα που είχαν προσέλθει κατ’ αυτήν. Σε κάθε εκλογικό τμήμα η κατάσταση ψηφισάντων της πρώτης ψηφοφορίας αποτελεί τον εκλογικό κατάλογο της επαναληπτικής ψηφοφορίας.


Αίτηση Επαναβεβαίωσης / Εγγραφής Μέλους:

κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να ανοίξετε την αίτηση, να την εκτυπώσετε και στη συνέχεια να τη συμπληρώσετε


ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΣΤΑ

2310271151, 2310271395, 2310271801, 2310271230,
2310231095, 2310231047, 2310231084, 2310231088, 2310231029

 ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.